Mara Suomen kriisinkestävyyttä rakentamassa

Tämä teksti on puheenvuoroni Jyväskylän yliopistossa järjestetyllä ensimmäisellä Martti J. Kari -muistoluennolla 3.12.2024. Varsinaisen muistoluennon piti tasavallan presidentti Alexander Stubb. Tallenteen tilaisuudesta voi katsoa täällä. Herra tasavallan presidentti, arvoisat kutsuvieraat ja hyvä yleisö!  Martti Johannes Kari eli Mara. Eversti, filosofian tohtori kyberturvallisuudesta, filosofian maisteri venäjän kielestä ja kulttuurista sekä humanististen tieteiden kandidaatti arabian ja islamin …

Taistelua mielissä ja mielistä – kognition merkitys korostuu sodankäynnissä

Artikkeli on julkaistu alunperin Viestimies-lehden numerossa 3/2024. Vaikka sodan ja sodankäynnin ytimessä ovat nyt ja tulevaisuudessakin väkivalta ja fyysinen vaikuttaminen, on muiden sodankäynnin ja vaikuttamisen tapojen merkitys lisääntynyt teknologian kehittymisen myötä. Viestinnän ja viestintäteknologian kehitys ovat lisänneet toimintaa informaatioulottuvuudessa, ja kognitiosta on tullut yhä tärkeämpi vaikuttamisen kohde. Kognitio vaikuttamisen kohteena on alkanut korostua niin länsimaisessa …

Päivä päivältä enemmän myöhässä

Venäjän laiton ja laajamittainen sota on epävakauttanut turvallisuusympäristöämme merkittävästi ja pitkäaikaisesti. Venäjä on osoittanut olevansa valmis käyttämään sotilaallista voimaa voimapolitiikkansa välineenä naapurivaltioitaan vastaan. Suomen kylmän sodan jälkeinen valinta ylläpitää maanpuolustusta ja säilyttää asevelvollisuus onkin osoittautunut oikeaksi: geopoliittiset tosiasiat eivät ole muuttuneet, ja Venäjä on epävakaampi ja arvaamattomampi kuin uskoimmekaan. Oikeita valintoja pitää kuitenkin tehdä myös …

Mielistämme taistellaan jo – mutta kuka meitä puolustaa?

Tämä kirjoitus on alustuspuheenvuoro, jonka pidin Reserviläisliiton järjestämässä Kokonaisturvallisuus -seminaarissa Helsingissä 4. syyskuuta 2024. Suomessa sota ja sodankäynti käsitetään hyvin perinteisesti: ne nähdään ennen kaikkea fyysisen tuhovoiman käyttönä, ampumisena, räjähdyksinä ja tappamisena. Tämä on ymmärrettävää yhtäältä siksi, että Suomen vuosina 1939-1945 käymät sodat ovat oleellinen ja erottamaton osa Suomen historiaa ja suurta suomalaista kertomusta, toisaalta …

Tulta epämukavuusalueella – ja toukokuussa

Minut on onnistuttu vakuuttamaan siitä, että ammunta on hyvä harrastus mm. meille tietotyöläisille. Se parantaa keskittymiskykyä, mahdollistaa stressinhallinnan ja tarjoaa onnistumisen elämyksiä. Omasta näkökulmastani ongelma on se, että olen niin huono ampuja, ettei ainakaan stressin lievitystä ja onnistumisen elämyksiä ole yleensä ollut tarjolla. Olen aseiden käsittelyn kanssa niin epävarma, että stressaan sitä, minkä fataalin virheen …

Elämäsi kuuluu isänmaalle – maanpuolustuskasvatus Suomen kouluissa

Suomessa on viime vuosien aikana usein ihmetelty Venäjän koulujen opetusohjelmiin sisältyvää sotilaskoulutusta. Silloin tällöin on kuitenkin myös esitetty, että maanpuolustustaitoja tulisi opettaa kouluissa Suomessakin. Jopa maanpuolustuspainotteisen lukion perustamista on esitetty. Maanpuolustuskasvatus on 1940-luvulla ollut osa koulujen opetusta kuitenkin myös Suomessa, ja oppiaineen taustalla oli suhteellisen voimakas poliittinen ideologia. Opetuksen perustelut ja tavoitteet taas kuulostavat tässä …

Suomen idea?

Tämä teksti on itsenäisyyspäivän puhe, jonka pidin Keski-Suomen reserviläispiirin varapuheenjohtajana Jyväskylän yliopiston opettajaopiskelijoiden soihtukulkueen seppeleenlaskussa Jyväskylän vanhan hautausmaan sankarihaudoilla. Ensimmäinen opiskelijoiden itsenäisyyspäivän soihtukulkue taivalsi kaupungin halki jo 1950-luvulla. Kulkue on perinne monessa yliopistokaupungissa. Se syntyi tavaksi, jolla on muistettu sodassa kaatuneita opiskelijatovereita ja kunnioitettu Suomen itsenäisyyttä. Arvoisat opiskelijat, jyväskyläläiset ja muut itsenäisyyspäivän viettäjät. Viime vuonna …

Katse länteen – Ruotsista mallia informaatiopuolustukseen?

Ruotsissa on jo pitkään ollut käytössä psykologisen puolustuksen – psykologiskt försvar – käsite, joka vastaa pitkälti suomalaista informaatiopuolustuksen käsitettä. Psykologisesta puolustuksesta vastaava viranomainen, vuonna 2022 perustettu ”Myndigheten för psykologiskt försvar” määrittelee psykologisen puolustuksen ”yhteiskunnan kollektiiviseksi kyvyksi vastustaa ulkomaisia pahantahtoisia vaikuttamistoimenpiteitä ja muuta Ruotsia vastaan suunnattua disinformaatiota.” Käytännössä tämä tarkoittaa kykyä tunnistaa ja analysoida haitallista informaatiovaikuttamista …

Monenlaista ilkeyttä on odotettavissa

Petteri Orpon hallituksen ohjelmassa on kansalliseen turvallisuuteen liittyen yhden lauseen mittainen kirjaus, jonka mukaan ”hallitus toteuttaa ulkopuolisen tutkimushankkeen Venäjän laaja-alaisesta vaikuttamisesta Suomeen 2000-luvulla”. Tämän enempää asiasta ei hallitusohjelmassa sanotakaan, eikä tavoitetta ole muuallakaan virallisesti laajemmin avattu. Yleisradio teki aiheesta jutun, joka julkaistiin lauantaina 21.10.2023. Myös minua haastateltiin juttuun, ja tämä sai (ja oikeastaan myös pakotti) …

Martti J. Kari in memoriam

Jyväskylän yliopiston työelämäprofessori, FT ja eversti (evp.) Martti J. Kari kuoli 30.8.2023. Hänet siunattiin haudan lepoon Jyväskylässä lauantaina 30.9.2023. Mara oli ystäväni ja työkaverini. Kuva: Petteri Kivimäki / Jyväskylän yliopisto Eräänä aamuna tammikuun 2015 lopussa luin aamiaispöydässä Helsingin Sanomia. Heti lehden kolmannella sivulla minua tuijotti silmiin äkäisen näköinen eversti, karvalakki päässään ja taustallaan Suomen Pankin …